• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

 Za cijeli USK dnevno smijemo poslati 50 uzoraka na KCUS, gubimo kontrolu nad epidemijom
23.10.2020

Za cijeli USK dnevno smijemo poslati 50 uzoraka na KCUS, gubimo kontrolu nad epidemijom



Hajrudin dr Havić, direktor KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću jučer je za nap.ba dao izjavu u vezi sa epidemiološkom situacijom u Unsko-sanskom kantonu i teškoćama s kojim se suočava ova zdravstvena ustanova kada je u pitanju pravovremena detekcija novozaraženih koronavirusom.

 

Kantoni koji uzorke šalju na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu još uvijek imaju ograničenje slanja na 50 uzoraka dnevno. Takav slučaj je i sa Unsko-sanskim kantonom. Prema presjeku objavljenom 22.10.2020. godine a na osnovu analize 56 uzoraka od 21. oktobra 36 je novozaraženih. Dan ranije potvrđena su 32 slučaja.

Nadležni smatraju da je taj broj puno veći, te su uputili zahtjev KCUS-u za povećanjem broja testova.

 

Direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ Hajrudin dr Havić potvrdio je da zbog ograničenosti na 50 testova dnevno ne mogu adekvatno obraditi kontakte zaraženih.

„U Bihaću imamo 68 klastera, u Cazinu 38. Mi smo izgubili kontrolu nad epidemijom“, rekao je Havić.

Unsko-sanski kanton broji 250.000 stanovnika ne računajući na hiljade migranata koji se nalaze na području USK.

Trenutno su u bolnici u Bihaću smještena 24 pacijenta, 21 je pozitivan na koronavirus tri su na respiratoru, a za još tri pacijenta se čekaju rezultati.


„Virus je ušao u bolnicu, četiri doktora su pozitivna na Covid 19. Jedanaest doktora  Doma zdravlja u Bihaću je u izolaciji“, dodaje Havić.  

 

Govoreći o testovima i zaštitnoj opremi direktor Bolnice kaže da imaju nužno, ali da je neophodno povećati broj testiranja.

„Krizni štab USK tražio je da se poveća broj testiranja, ali još uvijek čekamo odgovor  KCUS-a. U vezi s tim moram napomenuti da bi krajem ovog  mjeseca u našoj Bolnici trebao biti instaliran biosigurnosni laboratorij a nakon toga i PCR aparat čiju je nabavku za šest zdravstvenih ustanova, među kojima je i Kantonalna bolnica u Bihaću, obezbjedio UNDP. Na taj način testiranje bi se moglo vršiti u KB Bihać. “ istakao je direktor Havić.