• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Povodom Svjetskog dana zdravlja
07.04.2020

Povodom Svjetskog dana zdravlja


Svjetski dan zdravlja obilježava se 7 aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi i time skrenula pažnja na prioritetne probleme od uticaja na širu populaciju, kao i na važnost ulaganja u zdravlje.

Ovogodišnja tema Dana zdravlja sa sloganom „Podrška medicinskim sestrama i babicama“, posvećena je osnaživanju uloge medicinskih sestara i babica kao podsjetnik na važnost njihovog rada u očuvanju svjetskog zdravlja, te skretanje pažnje javnosti na vitalnu ulogu koju one igraju u pružanju kvalitetne zdravstvene i socijalne skrbi.

Danas kada je cijeli svijet suočen s pandemijom COVID-19, upravo medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na prvim crtama odbrane, pružajući u skladu s mogućnostima dostojanstven,  kvalitetan i profesionalan tretman svim pacijentima. 
Stoga je od ključne važnosti učiniti sve što je u našoj moći, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije pri jačanju kapaciteta njegovatelja i babica, jer je to nezaobilazno ukoliko težimo postizanju lokalnih, nacionalnih ali i globalnih ciljeva koji se tiču univerzalnog  zdravstvenog pokrića i zaštite, zdravlja majki i djeteta, liječenja zaraznih i nezaraznih bolesti, uključujući brigu o mentalnom zdravlju, spremnost na  brzu reakciju u hitnim slučajevima i prije svega sigurnost pacijenata.

Mnoge zemlje, uključujući našu moraju učiniti više kako bi medicinske sestre i babice mogle raditi u sigurnom okruženju, u kojem će imati poštovanje kolega medicinske struke i članova zajednice i gdje će njihov rad integriran s radom drugih zdravstvenih radnika.
 
Pridružujući se ovogodišnjoj kampanji „ Podrška medicinskim sestrama“, ovim putem iskazujemo podršku svim zdravstvenim radnicima na kojima je posljednjih mjeseci najveći teret. Radeći strpljivo i kvalitetno, brinući o sigurnosti pacijenata ali i sopstvenoj, zajedno možemo prevazići i situaciju s kojom smo trenutno suočeni. 
 
Hajrudin dr Havić
 
#COVID-19Response
#OSTANIKUĆI