• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Održan 1. Međunarodni kongres Udruženja laboratorijskih i sanitarnih stručnjaka
29.04.2024

Održan 1. Međunarodni kongres Udruženja laboratorijskih i sanitarnih stručnjaka

Na prvom Međunarodnom kongresu Udruženja laboratorijskih i sanitarnih stručnjaka, održanom u Sarajevu 27.04.2024., predstavnice Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić", dipl. sanitarni ing. Elvira Čaušević i dipl. medicinsko-laboratorijski ing. Nejra Karabegović, aktivno su sudjelovale predstavljajući rad pod nazivom: "Uticaj prisustva Mycoplasma hominis i Ureaplasma spp. na ishod trudnoće kod trudnica u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću".

Kongres je okupio stručnjake, istraživače, praktičare i studente iz zemalja regije s ciljem promicanja dijaloga, razmjene ideja te uspostavljanja novih suradničkih veza. Fokus je bio i na promicanju znanstvene razmjene, suradnje i inovacija u području laboratorijske i sanitarne struke te integraciji najnovijih istraživanja i praksi radi unapređenja razumijevanja i rješavanja ključnih izazova u tom području.

Prezentirani rad proizlazi iz praćenja pacijentica - trudnica i utjecaja spomenutih patogena na ishod njihovih trudnoća tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Kroz sustavno prikupljanje podataka i analizu rezultata, istraživači su identificirali važnost dijagnostike i praćenja ovih mikroorganizama u trudnoći te potencijalni utjecaj na zdravlje majke i djeteta. Ova studija nije samo doprinijela znanstvenom razumijevanju veze između Mycoplasma hominis i Ureaplasma spp. te ishoda trudnoće, već je također postavila temelje za daljnja istraživanja i poboljšanja u praksi prenatalne skrbi. Ustanova poput Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" ističe se ne samo po pružanju visokokvalitetne medicinske skrbi već i po kontinuiranom angažmanu u promicanju znanstvenih dostignuća i stručnog usavršavanja, čime aktivno doprinosi unapređenju zdravstvenog sustava u regiji.