• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Održan prvi sastanak onkološkog konzilijuma u Bihaću
21.04.2022

Održan prvi sastanak onkološkog konzilijuma u Bihaću

Prvi zajednički onkološki konzilijum ljekara iz bihaćke bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" i banjalučkog Centra za radioterapiju (IMC) održan je u ponedjeljak 18.04.2022. u Bihaću.
Rezultat je ovo dogovora rukovodstva bihaćke bolnice i banjalučkog IMC-a na osnovu kojeg će se održavati redovni onkološki konzilijumi gdje će stručni timovi ljekara specijalista donositi odluke o narednim koracima u liječenju onkoloških pacijenata iz ovog regiona.
Prvi zajednički konzilijum rezultat je višemjesečnih priprema rukovodstva kantonalne bolnice kako bi se obezbijedili adekvatni stručni kadrovi, prostor i potrebna oprema. Zajednički konzilijumi bihaćkih i banjalučkih stručnjaka iz ove oblasti biće održavani jednom sedmično.
Kako ističu iz bihaćkih udruženja oboljelih od karcinoma, ovo je veliki dan i velika pobjeda za onkološke pacijente.
 
Zadovoljstvo nisu krili niti predstavnici udruženja oboljelih od karcinoma iz Bihaća i Unsko-Sanskog Kantona pa je tako predsjednica skupštine udruženja "Una" Mira Ljubijankić ovu vijest nazvala veličanstvenom. "Prvi onkološki konzilij u Bihaću je velika vijest. Hvala dr Haviću, dr Hamamiju, i svima koji su zaslužni što onkološki pacijenti više ne moraju putovati u Sarajevo na konzilijume. Bravo."
 
Nasija Džihanović, predsjednica udruženja "Sutra je novi dan" iz Velike Kladuše kaže: "Divan je osjećaj kad se sazna da se dogodilo ovako nesto. Konačno se krenulo sa mrtve tačke, jer za onkološkog pacijenta puno znači čekati samo par dana, a kamoli nekoliko mjeseci."
 
Predsjednica bihaćkog udruženja "Behar" Mileva Zulić ističe da je neizrecivo raduje uvođenje multidisciplinarnog pristupa u liječenju onkoloških pacijenata, jer je to ogroman i neophodan korak.