• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Povodom obilježavanja svjetskog dana zdravlja
07.04.2021

Povodom obilježavanja svjetskog dana zdravlja


Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi, skrenula pažnja na prioritetne probleme od utjecaja na širu populaciju, ali i na važnost ulaganja u zdravlje.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u svijetu i naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade.

Ključnu ulogu u educiranju pacijenata o tome kako brinuti o vlastitom zdravlju, koordiniranju njege i potreba svojih pacijenata imaju zdravstveni radnici.

 

Poznavajući tradiciju, kulturu i običaje svojih zajednica, zdravstveni radnici naročito  primarne zdravstvene zaštite praktično su  nezamjenjivi, a naročito  u slučajevima pojave epidemija ili vanrednih stanja, što su i dokazali u proteklih godinu dana.


Stoga ovim putem uz neizmjernu podršku i iskrenu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za profesionalnost i  požrtvovanost u poslu koji obavljaju, želim posebno naglasiti njihov predani rad i važnu  ulogu u suzbijanju pandemije koronavirusa.
Radnici u zdravstvu su ti koji su  od samog početka na "prvoj borbenoj liniji", pružajući  oboljelima potrebnu zdravstvenu njegu u posebnim uslovima i okolnostima, rizikujući vlastito zdravlje.


Uz Dan zdravlja, nastavite čuvati svoje i zdravlje drugih.  Hvala vam!

 

Direktor KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Hajrudin dr Havić