Preporuke u cilju sprječavanja širenja respiratornih infekcija
• ÄŒesto prati ruke koriÅ¡tenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za Äišćenje ruku na bazi alkohola.
• Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
• Izbjegavati dodirivati oÄi, nos i usta neopranim rukama.
• Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
• Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.
• Kada posjećujete tržnicu u podruÄjima koja imaju iskustvo sa novim korona virusom, izbjegavajte direktne nezaÅ¡tićene kontakte sa živim životinjama i povrÅ¡ine koje su u kontaktu sa istim.
• Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
• Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju (prijenos mikroorganizama s namirnice na namirnicu, direktno ili preko povrÅ¡ine pribora ili ruku) s nedovoljno termiÄki obraÄ‘enom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.
- ZZJZ- FBiH -