• Tel/Fax :

    +037/318-800

  • Email :

    kabinet@kbbihac.ba

  • Adresa :

    Darivalaca krvi 67, Bihać

Kako je danas biti zdravstveni radnik i ko će u budućnosti izabrati da bude liječnik ili medicinski tehničar?
04.12.2020

Kako je danas biti zdravstveni radnik i ko će u budućnosti izabrati da bude liječnik ili medicinski tehničar?

Izvor: RTVUSK

Jedno od značajnih rizičnih zanimanja u vrijeme pandemije je svakako biti zdravstveni radnik. U prilogu RTVUSK-a ćete vidjeti mladog medicinskog tehničara Nedžada Pervanića koji duže vremena ne može posjećivati vlastitu majku te majčino srce Šefike Pervanić koje pati za prisustvom i društvom svog sina. Glavna sestra Infektivnog odjela Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Suada Crnkić govori o težini emocija, a posebno empatije s kojima se zdravstveni radnici svakodnevno nose u radu s COVID pozitivnim pacijentima.

Doc.dr. Vildana Aziraj-Smajić, spec. kliničke psihologije sa Odjela Neuropsihijatrije objašnjava da su zdravstveni radnici od proglašenja pandemije pod snažnim pritiskom i povišenim rizikom od sagorijevanja na poslu te da se među zdravstvenim radnicima za psihološku podršku sve češće javljaju osobe koje rade na COVID odjelima koji izvještavaju o simptomima nesanice, emocionalnog uznemirenja, tjeskobe, straha da zagrle vlastitu djecu po povratku s posla, jer se plaše da im ne prenesu infekciju…

Individualnu psihološku podršku po iskazanim potrebama zdravstveni radnici mogu dobiti na Odjelu Neuropsihijatrije, a u planu je i organiziranje grupne psihološke podrške u cilju stjecanja znanja i vještina za adaptivnije suočavanje za stresom u svakodnevnom životu i preveniranja sagorijevanja na poslu.

VIDEO